Enodnevnice in njihova najbolj poznana predstavnica majska muha, so za muharja zelo pomembne. Čeprav  njeno življenje v zraku traja le nekaj ur ali dni in večino svojega življenja preživi pod vodo, kjer živi požeruško življenje skrita v mahu ali pod prodom, muharji najraje lovimo z njenim suhim posnetkom. Loviti z suho majsko muho je sinonim za muharjenje.

Rojenje enodnevnic je prizor, ki ga n e pozabiš nikoli.Na tisoče nimf se dvigne na površino in iz malih pošasti začnejo lesti elegantne levinke. (dun (Ang) ali subimago). Levinka odleti na obrežno grmovje in tam počak a na še en čudež narave. Še enkrat se levi v prelko (spinner (ang) ali imago) in in šele sedaj lahko zasije v vsej svoji lepoti in se odpravi na svadbeni ples. Samčki takoj po plesu umrejo, samičke pa prej odložijo jajčeca in mrtve upehanke (spent (ang)) plavajo po površini z razprtimi krili.

 

Muharji posnemamo enodnevnice v vseh stopnjah njihovega razvoja. S posnetki ličink lovimo globoko pod površino vode, odrasle žuželke pa posnemamo s suhimi muhami, ki jih čimbolj naravno polagamo na površino in pustimo, da jih tok odnese pred ribo.

 

Copyright © 2004 www.josko.org