Nekaj besed o ribah, ki jih muharji lovimo. Tehnike in načini lova so lahko zelo različni...

Postrvi

Pri nas plavajo tri avtohtone podvrste postrvi.

Soška postrv (Salmo trutta marmoratus)Avtohtona riba vseh rek Jadranskega porečja. Njeno podolgovato valjasto telo je marmorirano v dveh osnovnih barvah, olivno-rjavih in rumeno-sivih odtenkih. Ima zelo veliko glavo ( Glavatica ), pri samcih je spodnja čeljust kavljasto zakrivljena. Zraste  lahko več kot meter in je lahko težka več kot dvajset kg.

 

 


   

 

 

Potočna postrv (salmo trutta fario)

 Potočna postrv je avtohtona v Črnomorskem porečju, na primorsko pa so jo naselili v 20. stoletju. Zlahka jo spoznamo po značilnih rdečih ali črnih pikah. Poznamo dva osnovna fenotipa PP. Postrv z rdečimi pikami na beli podlagi - črnomorski fenotip (pri nas avtohton) in postrv z črnimi pikami- atlantski fenotip (k nam so jo prinesli). 

 

     

 

 

Jezerska postrv (Salmo trutta lacustris)   


Že samo ime pove, da živi v jezerih. Drsti se v pritokih jezer, zraste pa lahko tudi do 20 kg. Po videzu je zelo podobna potočni postrvi.
   
 
Vse tri podvrste se med seboj križajo in tudi potomci so plodni. Prav zaradi tega je, ko so začeli naseljevati potočno postrv v jadransko porečje, soška postrv skoraj izginila iz naših rek. Zadnje čase se z umetno vzrejo soške postrvi, stanje popravlja.

 

Lipan

Čeprav smo muharji deljenega mnenja glede lipana, je za postrvjo druga glavna muharska riba. Ko se hrani ni preveč izbirčen, predvsem manjše je zelo lahko ujeti. Če se to dogaja zamenjamo mesto ribolova in poiščemo ''ta stare''. Živi le nekaj let in večji primerki (+40 cm) so svoje poslanstvo že opravili.

 

 

Telo je podolgovato in ploščato, z vzbočenim hrbtom in značilno visoko in dolgo repno plavutjo, ki je pri odraslih lipanih čudovite mavrične barve. Glava je majhna, s podstojnimi usti. Hrbet je rjavo-zeleno ali modro-siv, trebuh bel. Telo je pokrito z luskami, ki jih na glavi ni.

Pri nas živi le ena vrsta - Thymallus thymallus, vendar pa se lipani iz jadranskega povodja (Soča) razlikujejo od lipanov iz črnomorskega povodja (Sava). Jadranski lipan je svetlejše sive barve, včasih popolnoma brez pik, repna plavut pa je modro-siva, pri donavskem pa rumeno-rdeča.

 

 

 

 

Ščuka

Ščuka sicer ni tipična muharska riba, jo pa muharji radi lovimo predvsem zaradi agresivnih napadov na naše potezanke. Prav pride tudi, ko so druge ribe v lovopustu.

 

 

     

 

 

 

Smuč

 

Vedno bolj popularno je tudi ''muharjenje'' na smuča. Predvsen zaradi odličnega - zelo natančnega manevriranja vabe z muharico so poleti lahek plen.

 

 

 

 

Klen

Klen je predvsem poleti lahka tarča saj jih zlahka opazimo med ''sončenjem'' na površini, pa tudi glede muh niso preveč izbirčni. So pa plašni.  Ponavadi nam dovolijo le en met. Če nismo natančni, se v trenutku razbežijo.

 

Mrena

Mreno ponavadi ujamemo po naključju, če jo lovimo ciljno je težka nimfa edina izbira...