Izdelava zanesljivih zank na muharski vrvici

 

 

Piše: Jure Meden

 


Pri težjem muharjenju se pogosto srečamo s problemom nosilnosti zank na koncu muharske vrvice ali pri povezavi med letečo glavo in running line-om. Večina muharskih vrvic je narejena na pletenem jedru nosilnosti bodisi 30 ali 35 lb. Na vrvicah razreda #9 in več, se običajno uporabljajo 30lb pletene zanke, ki pa ob uporabi močnejših predvrvic, kot je 0.30 ali 0.35 občasno odpovejo. Problem se zlasti pojavi kadar ribolov,vključuje precejšno mero zapenjanja in trganja vab, kot je npr. muharjenje na ščuko. Vsako trganje vabe obremeni spoj in ščasoma lahko bodisi pride do pretrganja pletenja ali oguljenja vrvice skupaj s pletenjem. Kako rešiti problem? Tukaj je eden od možnih pristopov, preizkušen v praksi.

V tem primeru gre za izdelavo zanke na running line-u, zato bo končna zanka sorazmerno velika, da omogoči prehod navite leteče glave.

Najprej odstranimo oplaščenje z jedra vrvice:


Jedro pretaknemo skozi uho šivanke in s pomočjo šivanke na jedro potegnemo potrebno dolžino pletenega laksa. Pomembno je, da je "prestreched" oziroma predhodno raztegnjen, kar pomeni, da je fiskiran v svoji raztegnjeni dolžini.

Nato s šivanko prebodemo jedro na začetku oplaščenja:
 Snamemo šivanko, pleteni mono potegnemo do konca oplaščenja, ga tam fiksiramo s prsti in ga s prsti druge roke zgladimo v iztegnjeno lego (zato potrebujemo prestreched braided mono). Nato konca pazljivo obrežemo, zasukamo prosti konec jedra proti zanki in vse skupaj povijemo z vezalno nitjo, pri čemer pazimo, da pustimo nekaj "okenc" skozi katere bo lepilo napojilo cel spoj.

Zalijemo s sekundnim lepilom (tekočina, ne gel!) in odrežemo prosti konec niti. Zanka je sedaj končana:
Lahko bi uporabili tako, vendar je bolje, če spoj zaščitimo. Lahko nanesete ustrezno lepilo, lahko pa kot v tem primeru uporabite kos termično skrčljive cevi. Cevka naj bo čim bližje premeru vrvice, da se zagotovi dober oprijem. Košček cevke s pomočjo laksa napeljemo na spoj:
Zaščitimo oba konca s selotejpom ali čim drugim:
In (s pazljivim!) dodajanem toplote, v tem primeru s pomočjo vžigalnika, skrčimo cevko na spoj.

In tako izgleda končni izdelek:
Sedaj imate zanko, ki ima skorajda tako nosilnost, kot je nosilnost vaše vrvice.


Lp,

Jure